Category Archives: BOUWSTEEN Publicaties

Laagterecord voor langste hypotheekrente

Maandag 9 november 2020

AMSTERDAM – De gemiddelde 30 jaars-hypotheekrente is gezakt naar een laagterecord. In twee jaar tijd is deze rente nu met dik een kwart gedaald. Ook de populaire 20 jaarsrente komt dichtbij het laagste niveau ooit.

De 30 jaars-rente met Nationale Hypotheekgarantie bedraagt nu gemiddeld 1,84%, meldt Van Bruggen Adviesgroep maandag in zijn wekelijkse rapport over de hypotheekrente. Zonder NHG is men 2,4% kwijt.

Na de uitbraak van de coronacrisis waren alle hypotheekrentes aanvankelijk weer wat opgelopen, na een jarenlange daling. Twee jaar geleden bedroeg de gemiddelde 30 jaars-rente met NHG nog 2,85%.

„Ook een evenaring van het laagterecord voor de meest populaire rentevaste periode van 20 jaar vast met NHG komt steeds dichterbij”, zegt Van Bruggen. Deze rente bedraagt nu gemiddeld 1,49% (zonder NHG 2,06%). Een jaar geleden was dat 1,65% respectievelijk 2,08%.

Hypotheekaanvragen

Volgens Oscar Noorlag komt de nieuwe ronde renteverlagingen misschien mede doordat de vaart wat uit de woningmarkt raakt. „Het zou best eens kunnen dat door het achterblijvend aantal hypotheekaanvragen gerelateerd aan de aankoop van een woning, geldverstrekkers hun concurrentiepositie willen blijven verbeteren door kleine renteverlagingen door te voeren.”

Het aantal hypotheekaanvragen dat betrekking heeft op een woningaankoop lag in oktober ruim 6% lager ligt dan in oktober vorig jaar, aldus het rapport.

Nieuw energielabel huizen later ingevoerd

Donderdag 9 januari 2020

DEN HAAG (ANP) – Het nieuwe energielabel voor huizen wordt een half jaar later ingevoerd. Software die voor de berekening van het label nodig is, is nog niet klaar. Marktpartijen hadden om het uitstel gevraagd.

Het label wordt nu op 1 januari 2021 ingevoerd, heeft minister Raymond Knops (Wonen) aan de Tweede Kamer laten weten. Het nieuwe energielabel geeft volgens het ministerie een genuanceerder beeld van de energieprestatie van een huis of gebouw.

Vereniging Eigen Huis (VEH) riep het ministerie eerder op het plan voor het nieuwe label te schrappen omdat het duurder en omslachtiger is dan het huidige energielabel.

Een energielabel is verplicht bij verkoop of verhuur van een woning of appartement en is tien jaar geldig.

’Hypotheekrente daalt door felle concurrentie’

Donderdag 23 december 2019

De moordende concurrentie tussen kredietverstrekkers zet de hypotheekrente volgend jaar onder druk. Dat verwacht De Hypotheekshop. Volgens de adviesketen hebben hypotheekaanbieders €140 tot 150 miljard beschikbaar om in de woningmarkt te pompen.

De afgelopen jaren was dit circa €100 miljard. „Deze overcapaciteit zal er waarschijnlijk voor zorgen dat de concurrentie al vroeg in het jaar zal losbarsten. Concurrentie die nog altijd in grote mate plaatsvindt op het rentevlak”, aldus De Hypotheekshop.

Buitenlands kapitaal

Vooral kapitaal uit het buitenland vindt steeds meer zijn weg naar de relatief veilige hypotheekmarkt in Nederland. Sinds 2013 is het aantal in ons land actieve hypotheekaanbieders ruim verdubbeld.

Sinds de zomer daalt de hypotheekrente door het rentebeleid van de Europese Centrale Bank en de toegenomen concurrentie tussen kredietaanbieders. Voor lange rentevaste periodes is de hypotheekrente met 0,6 tot 0,9 procentpunt gezakt. In 2017 en 2018 was de rente juist vrijwel stabiel.

Bron: http://telegraaf.nl

’Huis verduurzamen gaat 22.000 euro kosten’

Dinsdag 15 oktober 2019

AMSTERDAM – Huizenbezitters die hun woning energiezuinig willen maken, gaan ervan uit tienduizenden euro’s kwijt te zijn voor aanpassingen.

Om het energielabel A te krijgen, rekenen huiseigenaren gemiddeld op een kostenpost van 22.000 euro. Dat blijkt uit onderzoek van ABN Amro.

Volgens de bank voelen negen op de tien huizenbezitters zich geremd om aanpassingen te doen.

Onduidelijkheid

Behalve de hoge kosten speelt ook onduidelijkheid vanuit de overheid hier een grote rol. Zo is er geen vertrouwen in de haalbaarheid van het klimaatakkoord en is vooralsnog niet duidelijk wat het akkoord concreet betekent voor woningbezitters.

Minder dan de helft van de huiseigenaren heeft de voorbije jaren aanpassingen gedaan om hun woning duurzamer te maken. Dan gaat het bijvoorbeeld om de installatie van zonnepanelen, de aanschaf van een nieuwe HR-combiketel of het aanbrengen van isolerend glas.

Circa een op de vijf huiseigenaren die aanpassingen heeft gedaan, zegt daar al meer dan 10.000 euro aan te hebben uitgegeven.

Bron: http://telegraaf.nl

Hypotheek in beeld voor meer uitzendkrachten

Dinsdag 16 juli 2019

AMSTERDAM – Uitzendkrachten kunnen voortaan makkelijker een hypotheek krijgen, via een zogeheten externe perpectief taxateur die de ’toekomstige inzetbaarheid’ beoordeelt.

Uitzendkrachten kunnen al sinds twee jaar met een ’perspectiefverklaring’ een hypotheek aanvragen bij een groot aantal geldverstrekkers. De uitzendkracht moet dan wel werkzaam zijn bij een gecertificeerd uitzendbureau. De aanvraag wordt beoordeeld door een door het uitzendbureau intern aangestelde perspectief taxateur Deze doet onderzoek naar de uitzendkracht op basis van zijn dossier, een gesprek en de score van een arbeidsmarktscan.

Vanaf vandaag is het ook mogelijk de perspectiefverklaring aan te vragen via een gecertificeerde externe partij . Uitzendbureaus hoeven dan geen eigen taxateur meer aan te stellen, maar kunnen per aanvraag de externe taxateur een inschakelen. Een belangrijke voorwaarde bij de aanvraag van de verklaring via een externe partij is wel dat de uitzendkracht tenminste 52 weken werkervaring heeft. Samen met een werkgeversverklaring kan de uitzendkracht dan voor een hypotheek aankloppen bij onder meer ABN Amro, Aegon, Allianz, ING, Nationale Nederlanden en Rabobank.

Uitzendkoepel NBBU was een van de initatiefnemers.

Bron: http://telegraaf.nl

Huizenprijs op record, maar stijging zwakt af

Vrijdag 21 juni 2019

DEN HAAG – In vergelijking met een jaar eerder zijn bestaande koopwoningen in mei 7,2% duurder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van gegevens van het Kadaster. De stijging was daarmee iets minder groot dan de voorgaande maanden.

Huizen worden nog steeds duurder, maar het gaat wel wat minder hard.

In januari was de gemiddelde huizenprijs voor het eerst meer dan drie ton waard, maar in februari dook de prijs weer onder die grens. Sinds maart zijn woningen gemiddeld weer meer dan €300.000 waard.

In mei werden 19.708 woningen verkocht. Dat zijn er ruim 8% meer dan in dezelfde maand vorig jaar. In heel 2019 loopt de woningmarkt wel achter, mede door de krapte.

Het totaal aantal verkochte woningen ligt 2,5% onder dat van de eerste vijf maanden van 2018. De achterstand op 2018 wordt wel kleiner.

Bron: http://telegraaf.nl

Amsterdam ongekend hard tegen onderverhuur sociaal huurhuis

Woensdag 6 maart 2019

AMSTERDAM – Het illegaal onderverhuren van een sociale huurwoning via bijvoorbeeld Airbnb, moet strafbaar worden gesteld en de gemeente moet de winst afpakken. Dat stelt wethouder Laurens Ivens voor.

De SP-wethouder reageert in het Financieele Dagblad ongekend fel op de constatering, eerder in die krant van corporatie Stadgenoot, dat 10 tot 20% van de sociale huurwoningen in de stad wordt onderverhuurd. Dat is illegaal, maar er kan veel winst mee worden gemaakt.

BEKIJK OOK:

Tot een vijfde Amsterdamse woningen onderverhuurd

De doorstroming in de sociale huursector van de hoofdstad is mede hierdoor volledig vastgelopen. Huurders moeten zeker veertien jaar op een wachtlijst staan.

Geen boetes

Op dit moment krijgt een sociale huurder die wordt betrapt op onderverhuur bijna nooit een sanctie of boete, zegt Ivens tegen het FD. Corporaties kiezen er liever voor iemand vrijwillig te laten vertrekken, dan een rechtszaak te starten. Daar wil hij verandering in brengen.

Het kabinet zou van het illegaal onderverhuren van een sociale huurwoning een strafbaar feit moeten maken, vindt hij. Nu is het een economisch delict. Later deze maand is er een Kamerdebat waarin minister Kajsa Ollongren hierop in zou kunnen gaan.

Plukken

Ook wil Ivens dat de winst wordt afgepakt. Het argument dat veel onderverhuurders geen boetes zouden kunnen betalen, deert de socialist niet. „Of iemand het kan betalen, dat is echt bijzaak. Dan heb je maar de rest van je leven een schuldeiser achter je aan.”

 

Hoe de gemeente er achter wil komen dat sociale huurders hun huis aanbieden via Airbnb, Booking.com of Homeaway/Expedia, vertelt de wethouder niet. Eerder deze maand klapten de onderhandelingen tussen de gemeente en verhuurplatforms.

De verhuurplatforms werkten met de gemeente mee om de regel te handhaven dat een woning maar 60 dagen per jaar verhuurd mocht worden, maar wilden niet actief meewerken aan het handhaven van de aanscherping naar 30 dagen.

Bron: http://telegraaf.nl

Huizenmarkt: Groningen stoot Amsterdam van troon

Donderdag 10 januari 2019

AMSTERDAM – Op huizenwebsite Funda werd in het laatste kwartaal van 2018 het meest gezocht op de stad Groningen en omstreken. In de rest van het jaar zochten de meeste mensen naar koophuizen in de hoofdstad.

Amsterdam is als populairste regio zelfs helemaal uit de top drie gedonderd: Na Groningen zochten mensen het meest op Zuid-Kennemerland (Haarlem) en de Zaanstreek. Dat blijkt uit cijfers van makelaarsvereniging NVM, eigenaar van Funda. Dit laat zien dat huizenkopers in plaats van Amsterdam kiezen voor de omgeving.

Huizen zijn de afgelopen jaren in Amsterdam namelijk zo duur geworden, dat kopers afhaken. Daardoor is het aanbod van koophuizen in de hoofdstad het afgelopen kwartaal fors gestegen. De prijsstijging ligt in Amsterdam met 8,6% (Q4 2018 t.o.v. Q4 2017) zelfs onder het landelijk gemiddelde (10,3%). „Het plafond van voortdurende prijsstijgingen is bereikt”, aldus de NVM.

Bron: http://telegraaf.nl

’Huizen in Nederland nog prima betaalbaar’

Donderdag 22 november 2018

AMSTERDAM – Bijna dagelijks klinken noodkreten over de Nederlandse woningmarkt. Huizen raken onbetaalbaar, starters zijn wanhopig, de markt kookt droog. Valt allemaal wel mee, is de boodschap in drie rapporten deze week.

Volgens vastgoedadviseur JLL is in 70% van alle wijken sprake van een betaalbare koopwoningenmarkt.

Vermogensbeheerder DMFCO is het stelligst. „De problematiek op de huizenmarkt is overtrokken”, zegt Dirk Bekkers van het bedrijf achter Munt Hypotheken. „Het is waar dat de huizenprijzen op het hoogste niveau ooit zijn, maar als je de inflatie meerekent dan zitten we nog ongeveer 11% onder de piek van 2008.”

Goed betaalbaar

„Wonen is toch veelal goed betaalbaar in Nederland”, concludeert ook internationaal vastgoedadviseur JLL deze week in een onderzoek.

„Hoewel de media vaak berichten over onbetaalbare koopwoningen, komen wij tot de conclusie dat ruim 70% van alle wijken in Nederland nog altijd over een betaalbare koopwoningenmarkt beschikt”, stelt het rapport. Huizenmakelaars schetsen van nature liever een ander beeld, zegt Sven Bertens, hoofd research bij JLL. „Dat is strategisch. Net als zeggen dat er al vanaf dag één kijkers voor een huis zijn. Of dat er boven de vraagprijs wordt geboden”.

Amsterdam

In Amsterdam werken makelaars het overbieden volgens Bertens zelf in de hand. „Daar wordt structureel te weinig gevraagd, zo is onze voorlopige constatering. Makelaars gaan lager in de verkoopprijs zitten zodat mensen gaan overbieden.”

Vermogensbeheerder Dirk Bekkers wijst er op dat het in Amsterdam nog wel meevalt, in vergelijking met andere Europese hoofdsteden. „In Amsterdam liggen de huizenprijzen 60% hoger dan in de rest van het land. Voor Brussel is dat 90%, voor Parijs zelfs 140%.”

Als best betaalbare gemeenten in Nederland noemt JLL onder meer Delfzijl, Urk en Tholen. Het minst betaalbaar zijn Amsterdam, Laren en Blaricum. Als ’betaalbaar’ wordt hierbij verstaan minder dan 4,5 keer het gemiddelde jaarinkomen in een wijk.

Hypotheek

Ook vastgoeddatabureau Calcasa stelt dat de betaalbaarheid van woningen „nog steeds goed” is, zeker voor mensen met een aflossingsvrije hypotheek. Het percentage van hun netto inkomen dat aan de woning wordt besteed, steeg de afgelopen twee jaar slechts van 14,6% naar 15,8%. Dat meldt Calcasa in een rapport dat donderdag verscheen. Voor mensen met een annuïteitenhypotheek ging het percentage van 30% naar 34%. Dit hoewel de huizenprijzen in dezelfde periode met een veelvoud daarvan zijn opgelopen. Dat wordt echter gecompenseerd door de lage rente.

Starters en onderwijzers

Calacasa heeft voor diverse beroepsgroepen berekend wat zij met hun salaris kunnen kopen. Een starter met een HBO/WO-opleiding kan van zijn gemiddelde bruto-inkomen van €32.600 in de meeste gemeenten (72%) alleen terecht voor een woning van 75 vierkante meter of kleiner. Gemiddeld kan hij een woning van 70 m2 betalen. In de grote steden is dat 50 m2.

Een leraar in het basisonderwijs (bruto-inkomen €41.700) kan in 81% van de gemeenten een woning van maximaal 100 m2 kopen. Gemiddeld moet hij genoegen nemen met een woning van 87 m2, of een van 62 m2 in de grote steden.

Gezien zijn (nog) bescheiden salaris is voor een starter slechts 5% van de koopwoningen in Nederland bereikbaar. Een onderwijzer komt in aanmerking voor 14% van het totaal aantal koopwoningen. Voor een manager (inkomen €97.100) is dat 89%.

Bron: http://telegraaf.nl

Hypotheekpaniek in herfstvakantie

Dinsdag 23 oktober 2018

AMSTERDAM – Tienduizenden huizenbezitters zijn de afgelopen weken naar hun hypotheekadviseur gestapt om de huidige lage rente vast te zetten. Ze zijn bang dat de hypotheekrente, die de afgelopen weken weer licht omhoog kroop, nog verder zal stijgen.

Alleen al tijdens de afgelopen herfstvakantieweek deden 10.007 mensen een hypotheekaanvraag, 17% meer dan een week eerder, blijkt uit gegevens van het Hypotheekdatanetwerk, dat bijna de hele markt op de radar heeft. Het aandeel oversluiters onder hypotheekaanvragers stijgt al een tijdje gestaag.

Dit jaar hebben al bijna 100.000 mensen hun hypotheek overgesloten, een derde van alle afgesloten hypotheken. Oversluiten is ’hot’, concludeert adviesketen Van Bruggen.

 

Gemiddeld wordt de rente voor zeventien jaar vastgezet. Dat is „bijzonder lang”, vindt adviesketen Hypotheekshop.

Dat er nu een run op hypotheken ontstaat is überhaupt opmerkelijk: er zijn inderdaad renteverhogingen, maar die zijn alles bij elkaar niet hoger dan enkele honderdsten van procentpunten in de afgelopen maand. Bovendien daalt een van de belangrijkste graadmeters voor de hypotheekrente, de rente op de kapitaalmarkt, al twee weken op rij licht.

Bron: https://telegraaf.nl

Energielabel geld waard bij huisverkoop

Maandag 3 september 2018

AMSTERDAM – Energiezuinige huizen leveren bij verkoop veel meer op dan vergelijkbare huizen waar niks aan is gedaan. Een energielabel van een stap hoger brengt bij een gemiddelde koopwoning al €6000 extra binnen.

Bij een verbetering van drie of meer labelstappen, ligt de verkoopprijs zelfs bijna 11.000 euro hoger. Dat heeft vastgoeddatabedrijf Calcasa berekend bij een onderzoek naar alle woningen die sinds 2015 in Nederland zijn verkocht. Sinds dat jaar is een zogeheten definitief energielabel verplicht bij de verkoop van een woning. Ontbreek het label, dan riskeert de verkoper een boete van €405.

Huiseigenaren trekken zich daar echter weinig van aan, stelt Calcasa. Maar liefst 15% van de woningen werd verkocht zonder definitief energielabel.

De energielabels variëren van A, wat staat voor groen en zeer zuinig, tot G, wat duidt op een zeer onzuinig huis.

Alle huiseigenaren hebben in 2015 een voorlopig energielabel gekregen dat zij online al voor hooguit enkele tientjes ’definitief’ kunnen maken. De aangeleverde informatie wordt dan bekeken door een deskundige.

Punten kunnen gescoord worden met onder meer een goede isolatie, dubbel glas, energiezuinige verwarming en zonnepanelen.

Bron: http://telegraaf.nl

’Hypotheekrentes gaan niet meer omlaag’

Woensdag 1 augustus 2018

AMSTERDAM – Aan de jarenlange daling van hypotheekrentes in Nederland is een einde gekomen. De tarieven bij nieuw afgesloten hypotheken schommelen al anderhalf jaar rond de 2,4 procent, meldt De Nederlandsche Bank (DNB).

De toezichthouder merkt dat meer Nederlandse huishoudens hun hypotheekrente voor een langere periode vastzetten. Dat wijst erop dat ze een stijging van de rente verwachten, en daarom langer willen profiteren van de relatief lage rentes die nu in rekening worden gebracht.

Tussen 2012 en 2016 was er nog sprake van een daling van de gemiddelde hypotheekrente. Dat was voornamelijk het gevolg van de historische lage rentetarieven die de Europese Centrale  bank invoerde als stimuleringsmaatregel voor de Europese economie.

 

De historisch lage hypotheekrente is een van de redenen dat de huizenmarkt momenteel nog altijd op volle toeren draait en huizenprijzen in sommige regio’s weer boven het niveau van voor de crisis van tien jaar geleden staan. Dat geldt overigens vooral voor de Randstad en Flevoland, daarbuiten is het nog sappelen.

Bron: http://telegraaf.nl

Eenvoudiger hypotheek met NHG voor ondernemer

Maandag 23 juli 2018

Na de zzp’er kan nu ook de ondernemer makkelijker een hypotheek met de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) krijgen. De NHG introduceert een Inkomensverklaring Ondernemer, die het voor alle ondernemers die langer dan een jaar actief zijn mogelijk maakt om een hypotheek met NHG af te sluiten. Voorheen moesten ondernemers ten minste drie jaar actief zijn.

De bepaling van het inkomen voor ondernemers is gebaseerd op de verdiencapaciteit. Volgens NHG maakt het daarbij niet uit met welke contractvorm iemand zijn inkomen verdient. Eerder introduceerde NHG al de Inkomensverklaring zzp’ers, waarmee zelfstandigen zonder personeel na twaalf maanden in aanmerking kwamen voor een hypotheek met NHG.

Ondernemers kunnen op dit moment terecht bij ASR, Aegon, NIBC Direct, Lloyds Bank en Munt Hypotheken om een woning te financieren met een koopsom tot 265.000 euro, de huidige kostengrens voor NHG. Binnenkort sluiten volgens NHG andere kredietverstrekkers aan bij dit initiatief.

Bron: http://telegraaf.nl

CPB: nog geen bubbel op huizenmarkt

Vrijdag 1 juni 2018

Op de woningmarkt is momenteel nog geen sprake van een bubbel. Dat concludeert het Centraal Planbureau (CPB) in een rapport over de Nederlandse huizenmarkt. Het planbureau merkt op dat toekomstige bubbelvorming in de toekomst niet kan worden uitgesloten.

In het eerste kwartaal van het jaar stegen de huizenprijzen gemiddeld met 9 procent ten opzichte van een jaar eerder. In de Randstad en met name de vier grote steden stegen huizenprijzen nog sterker. Sterk oplopende prijzen wijzen op mogelijke oververhitting en bubbelvorming.

Volgens het CPB is in sommige regio’s sprake van oververhitting doordat de vraag het aanbod niet kan bijbenen. Maar de situatie is momenteel nog ,,niet problematisch”.

Het nog relatief lage niveau van reële huizenprijzen, gecorrigeerd voor inflatie, de historisch lage rente en het gegeven dat door de crisis er minder nieuwbouwhuizen zijn gerealiseerd, rechtvaardigen volgens het CPB prijsstijgingen. Wel merkt het CPB op dat een bubbel slecht meetbaar en lastig te voorspellen is.

Bron: http://telegraaf.nl