Laagterecord voor langste hypotheekrente

Maandag 9 november 2020

AMSTERDAM – De gemiddelde 30 jaars-hypotheekrente is gezakt naar een laagterecord. In twee jaar tijd is deze rente nu met dik een kwart gedaald. Ook de populaire 20 jaarsrente komt dichtbij het laagste niveau ooit.

De 30 jaars-rente met Nationale Hypotheekgarantie bedraagt nu gemiddeld 1,84%, meldt Van Bruggen Adviesgroep maandag in zijn wekelijkse rapport over de hypotheekrente. Zonder NHG is men 2,4% kwijt.

Na de uitbraak van de coronacrisis waren alle hypotheekrentes aanvankelijk weer wat opgelopen, na een jarenlange daling. Twee jaar geleden bedroeg de gemiddelde 30 jaars-rente met NHG nog 2,85%.

„Ook een evenaring van het laagterecord voor de meest populaire rentevaste periode van 20 jaar vast met NHG komt steeds dichterbij”, zegt Van Bruggen. Deze rente bedraagt nu gemiddeld 1,49% (zonder NHG 2,06%). Een jaar geleden was dat 1,65% respectievelijk 2,08%.

Hypotheekaanvragen

Volgens Oscar Noorlag komt de nieuwe ronde renteverlagingen misschien mede doordat de vaart wat uit de woningmarkt raakt. „Het zou best eens kunnen dat door het achterblijvend aantal hypotheekaanvragen gerelateerd aan de aankoop van een woning, geldverstrekkers hun concurrentiepositie willen blijven verbeteren door kleine renteverlagingen door te voeren.”

Het aantal hypotheekaanvragen dat betrekking heeft op een woningaankoop lag in oktober ruim 6% lager ligt dan in oktober vorig jaar, aldus het rapport.