’Aegon benadeelt klant met boeterente’

Maandag 23 april 2018

AMSTERDAM – Aegon Bank legt de regels voor het berekenen van boeterente bij het oversluiten van hypotheken structureel uit in het nadeel van de klant. Dat meldt de Consumentenbond.

Hypotheekverstrekkers rekenden jarenlang een te hoge boeterente aan consumenten die hun hypotheek oversloten. In 2017 publiceerde de toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) daarom een Leidraad waarin is vastgelegd hoeveel boeterente banken mogen rekenen. De boete mag wettelijk niet hoger zijn dan de daadwerkelijk geleden schade van de bank. Consumenten die na 14 juli 2016 teveel boeterente betaalden, moeten bovendien worden gecompenseerd. De meeste banken volgen die Leidraad redelijk, alleen Aegon Bank wijkt op meerdere punten af, ten koste van de klant.

Nadelig

„Aegon legt de regels van de AFM zó uit dat het precies in zijn straatje past. Zo compenseert Aegon alleen klanten die hun hypotheek oversloten naar een ándere geldverstrekker. Consumenten die binnen het concern overstapten krijgen geen cent”, aldus Bart Combée, directeur van de Consumentenbond. „Aegon maakt hier gebruik van een maas in de wet; in de Leidraad staat namelijk niet letterlijk dat de boeteberekening ook geldt voor intern oversluiten. Maar dat is natuurlijk wel de bedoeling.”

In een toelichting op de Leidraad geeft de AFMwél aan dat de regels ook hiervoor gelden. Aegon is de enige bank die zijn trouwe klanten op deze manier benadeelt.

Te hoge boeterente

Aegon Bank rekent ook als enige een te hoge boeterente aan consumenten met een combinatiehypotheek waarbij consumenten (tegelijkertijd) sparen en beleggen. In de Leidraad staat dat banken bij spaarhypotheken het gespaarde bedrag moeten aftrekken van de totale som waarover boete wordt berekend. De rekening wordt daarmee lager. De Leidraad zegt echter niets over combinatiehypotheken. Ook hier legt Aegon de regels in zijn eigen voordeel uit, en houdt het geen rekening met de opgebouwde spaarpot van de klant. Andere banken doen dat wel.

De Consumentenbond vraagt Aegon om zijn beleid aan te passen. Ook heeft het aan de AFM gevraagd om naar de handelswijze van de bank te kijken. Aegon zelf noemt de aantijgingen van de belangenclub ’feitelijk onjuist’. „Na de vragenlijst van de Consumentenbond in februari zijn alle betrokken klanten gecompenseerd.”

Bron: http://telegraaf.nl