Hypotheekpaniek in herfstvakantie

Dinsdag 23 oktober 2018

AMSTERDAM – Tienduizenden huizenbezitters zijn de afgelopen weken naar hun hypotheekadviseur gestapt om de huidige lage rente vast te zetten. Ze zijn bang dat de hypotheekrente, die de afgelopen weken weer licht omhoog kroop, nog verder zal stijgen.

Alleen al tijdens de afgelopen herfstvakantieweek deden 10.007 mensen een hypotheekaanvraag, 17% meer dan een week eerder, blijkt uit gegevens van het Hypotheekdatanetwerk, dat bijna de hele markt op de radar heeft. Het aandeel oversluiters onder hypotheekaanvragers stijgt al een tijdje gestaag.

Dit jaar hebben al bijna 100.000 mensen hun hypotheek overgesloten, een derde van alle afgesloten hypotheken. Oversluiten is ’hot’, concludeert adviesketen Van Bruggen.

 

Gemiddeld wordt de rente voor zeventien jaar vastgezet. Dat is „bijzonder lang”, vindt adviesketen Hypotheekshop.

Dat er nu een run op hypotheken ontstaat is überhaupt opmerkelijk: er zijn inderdaad renteverhogingen, maar die zijn alles bij elkaar niet hoger dan enkele honderdsten van procentpunten in de afgelopen maand. Bovendien daalt een van de belangrijkste graadmeters voor de hypotheekrente, de rente op de kapitaalmarkt, al twee weken op rij licht.

Bron: https://telegraaf.nl